Ετικέτες

, , ,

Επιγραμματικά, όλα τα βήματα για να κόψετε και να ράψετε μια εύκολη αμπιγιέ φούστα με κουφόπιετες, φερμουάρ και φόδρα. 

1. Διαλέγω το σχέδιο πατρόν που μου αρέσει. Για την εορταστική περίοδο και σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας για φέτος, διαλέγω μια φούστα στυλ της δεκαετίας του ’50.

Image

2. Το πατρόν αυτό απαιτεί ένα ύφασμα που να «στέκεται», όπως λέμε χαρακτηριστικά. Δηλαδή ένα ύφασμα, το οποίο να είναι λεπτό, αλλά λίγο σκληρό και στητό. Στην περίπτωση αυτή διάλεξα έναν ταφτά σανζάν, διπλόφαρδο με μήκος 1,50 μέτρο. Το σανζάν σημαίνει ότι η ύφανση έχει γίνει με δυο διαφορετικά χρώματα, ώστε να δημιουργεί ανταύγειες και από τα δύο χρώματα.

3. Βγάζω το κατάλληλο πατρόν, σύμφωνα με το μέγεθός μου. Στη συνέχεια το «διορθώνω» λίγο, σύμφωνα με τα ακριβή μέτρα της μέσης μου και της περιφέρειάς μου.

Image

4. Στρώνω προσεκτικά το ύφασμα και τοποθετώ το πατρόν, με πολύ προσοχή, ώστε να πάρω την ισιάδα που απαιτεί το πατρόν μου. Την ισιάδα την μετράω παράλληλα από την ούγια ή από τη τσάκιση του υφάσματος.

Image

5. Ζωγραφίζω με το σαπουνάκι το πατρόν, τα περιθώρια ραψίματος που έχω επιλέξει και όλα τα σημάδια και βέλη του πατρόν.

Image

6. Βγάζω το πατρόν και κόβω τα κομμάτια με προσοχή. Σημειώνω με το ψαλίδι όλα τα απαραίτητα σημάδια.

7. Κόβω, ακριβώς στην ούγια και παράλληλα με αυτήν, το ζωνάκι της φούστας μου, 8 εκ. φάρδος, όπως είναι διπλωμένο το ύφασμα. Το ζωνάκι φροντίζω να έχει συνολικά το μήκος της μέσης μου και όλα τα απαραίτητα περιθώρια ραψίματος, αντίστοιχα με αυτά που έχω για τη φούστα στις πλαϊνές ραφές.

8. Σιδερώνω στο ζωνάκι την καρίνα, σε όλη την επιφάνειά του, και στα δύο κομμάτια, για αυτήν τη φούστα. Ενώνω τα δυο κομμάτια του στη μια άκρη, στον ένα πόντο.

Image

Image

9. Στρώνω τη φόδρα προσεκτικά και την κόβω, ακριβώς όπως και τη φούστα, προσέχοντας να έχω τα ίδια περιθώρια ραψίματος και σημάδια, όπως και στη φούστα.

Image

10. Φτιάχνω με μεγάλη προσοχή τις κουφόπιετες, σταθεροποιώντας με καρφίτσες κατακόρυφες.  Κοιτάζω το ύφασμα από την «καλή» του πλευρά και «πιετάρω» σύμφωνα με τα βέλη του πατρόν που έχω σημειώσει. Την ίδια εργασία κάνουμε σε όλα τα κομμάτια της φούστας και της φόδρας.

Image

Image

11. Ράβω, παράλληλα στη μέση μου, στο μισό πόντο, κάθε κομμάτι ξεχωριστά (φούστα και φόδρα) για να σταθεροποιήσω τις πιέτες.

Image

Image

12. Καρικώνω τα πλαϊνά σε φούστα και φόδρα και την πίσω ραφή. Ενώνω, γαζώνοντας, τις πλαϊνές και τις πίσω ραφές σε φούστα και φόδρα. Προσέχω στην πίσω ραφή, εκεί που θα μπει το φερμουάρ, να μην γαζώσω από πάνω. Αφήνω αγάζωτο ένα περιθώριο 20 εκ.

Image

13. Προσαρμόζω με καρφίτσες το ζωνάκι μου στη φούστα και το ράβω ανοιχτό (από τη μια πλευρά). Η προσαρμογή γίνεται, κοιτώντας τη φούστα μου από την καλή πλευρά του υφάσματος και το ζωνάκι από την ανάποδη, έτσι ώστε να έχουν καλή με καλή πλευρά από μέσα.

Image

14. Ράβω το ζωνάκι με ένα πόντο περιθώριο.

15. Σημειώνω με καρφίτσες και σταθεροποιώ το φερμουάρ μου, στην πίσω ραφή της φούστας. Στη συνέχεια το ράβω ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

Image

16. Σταθεροποιώ στην ανοιχτή άκρη του ζωνακίου τη φόδρα με καρφίτσες και τη ράβω.

17. Γυρνάω το ζωνάκι με τη φόδρα προς τη μέσα πλευρά της φούστας (είναι ραμμένα), κοιτάζω τη φούστα από την καλή πλευρά και σημειώνω με καρφίτσες το ζωνάκι στο επιθυμητό πλάτος. Ουσιαστικά, διπλώνω στη μέση το ζωνάκι. Έτσι, θα έχει 3 εκ. φάρδος, εφόσον 1+1 πόντοι είναι τα περιθώρια ραψίματός του στη μέση μου, και από τις δυο μακριές πλευρές του.

18. Κοιτώντας πάντα τη φούστα από την καλή, γαζώνω με τσίμα γαζί (στον μισό πόντο το πολύ) την πάνω άκρη στο ζωνάκι, γύρω γύρω και στα πλαϊνά μέχρι και το φερμουάρ. Στη συνέχεια γαζώνω με τσίμα γαζί, το ζωνάκι γύρω γύρω, ακριβώς στη ραφή της μέσης. Πάντα κοιτώντας από την καλή πλευρά.

19. Φοράω τη φούστα και σημειώνω το επιθυμητό μήκος (αν και το έχω υπολογίσει από το κόψιμο ήδη). Καρικώνω τις κάτω άκρες σε φούστα και σε φόδρα.

20. Στριφώνω με γαζί τις κάτω άκρες. Το στρίφωμα, σε αυτήν τη φούστα, μπορεί να είναι τσίμα γαζί, ή στον ένα πόντο ή στους 2 πόντους.

21. Η φούστα μου είναι έτοιμη και τη σιδερώνω πολύ προσεκτικά, ανοίγοντας ραφές.

 

22. Καλή επιτυχία και καλοφόρετη!

Τα μικρά και μεγάλα μυστικά κοπής και ραφής σε κάθε στάδιο, από κοντά! 

Advertisements